Ylläpitävätkö opioidit kipua?

Vaikeista kivuista kärsivät kipupotilaat joutuvat käyttämään muiden lääkkeiden lisäksi myös opioideja kipuunsa. Pääsääntöisesti opioidit lievittävät kipua hyvin tehokkaasti.

Opioidit jaetaan vahvuuden mukaan mietoihin, keskivahvoihin ja vahvoihin opioideihin. Mietoja opioideja ovat Panacod ja Tramadoli. Ainoa keskivahva opioidi on Buprenorfiini. Vahvoista opioideista kipupotilailla yleisin on oksikodoni.

Opioidit mahdollistavat toimiessaan kipupotilaalle paremman elämänlaadun. Ne lisäävät myös toimintakykyä. Kivun Käypä hoito -suosituksessakin sanotaan tämän olevan tavoitteena.

Ei ole olemassa luotettavia tutkimuksia, jotka osoittaisivat, että opioidit pahentaisivat tai ylläpitäisivät kipua. Kaikista lääkkeistä on olemassa valmisteyhteenveto, joka on kyseisen lääkkeen virallinen käyttöohje ja faktapankki lääkäreille. Opioidien valmisteyhteenvedoissa ei mainita mitään kivun mahdollisesta pahenemisesta.

Jos potilaalta ollaan lopettamassa opioideja perustuen väitteeseen, että ne ylläpitävät tai pahentavat kipuja, on syytä pyytää lääkäriltä tieteellinen lähde tälle väitteelle. Potilaalla on oikeus tietää, mihin lääkärin päätös perustuu, ja lääkärin päätösten täytyy perustua tieteelliseen näyttöön. Erityisesti, jos nk. kultainen standardi eli Käypä hoito -suositus ei asiasta edes mainitse.

KIVULLE HERKISTYMINEN = HYPERALGESIA

Hyperalgesia tarkoittaa käytännössä sitä, että kivut alkavat vaihtaa opioidien vaikutuksesta kehossa paikkaa (ei CRPS). Hyperalgesian syntyminen vaatii yleensä suuria määriä opioideja, eikä sitä esiinny yleisenä.

Hyperalgesia loppuu, kun sen aiheuttama opioidi lopetetaan; tauon jälkeen opioidin voi aloittaa uudelleen; tauon aikana käytetään erityyppistä opioidia.

Osa kipulääkäreistä käyttää opioidirotaatiota, jotta mahdollista hyperalgesiaa ei pääse edes kehittymään. Opioidirotaatiossa lääkäri vaihtaa säännöllisin väliajoin potilaan opioideja yhdestä valmisteesta toiseen ja takaisin.

Kirjoittaja:
Kipumatkalla

Scroll to Top